Kiállítás

A VII. kerületi Hernád utca 46. sz. alatti iskolaépület negyedik emeletén 2020. február 20-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára Pesti mozi című állandó kiállításunk.

A két teremben látható tárlat anyagát a Budapesti Mozitörténeti Alapítvány bocsátotta rendelkezésünkre. A lépcsőfeljárótól jobbra az első teremben, Pesti mozi címmel egy hajdani mozi másolatát rendeztük be – iroda, folyosó, pénztár, nézőtér és gépház várja itt a látogatókat. A felújított vitrinben eredeti plakátok, a falon neves színészek fotói, a nézőtérben a mára bezárt budapesti mozik széksorai, a gépházban pedig vetítőgép, tekercstároló – és sok-sok egyéb tárgyi emlék idézi meg az elmúlt évtizedek jellegzetes mozihangulatát.

A szomszédos Lajta Andor-teremben tablókon mutatjuk be az egykori erzsébetvárosi mozikat. Érdekesség, hogy az archív fekete-fehér és közelmúltbeli színes fotókhoz készült szövegek a neves filmtörténész, Lajta Andor kéziratban maradt hagyatékából valók. A kiállítás ilyenformán az ő emléke előtt is tisztelegni kíván.

Belépő: 1000 Ft. Jegyek a helyszínen kaphatók.

Nyitva tartás: hétköznapokon 13–18 óra közt.

Csoportos tárlatvezetésre 30 főig van lehetőség.

Az iskolaépület változó nyitva tartási rendje miatt egyéni és csoportos látogatási szándékukat kérjük, legalább egy nappal korábban jelezzék a +36 30 618 4133-as telefonszámon, illetve a pestimozi@eromuvhaz.hu e-mail címen.